KERAMIČKE FASETE – VENEERS

Veneers

Keramičke fasete su idealno rešenje kod pacijenata koji žele „Holivudski beli osmeh“. To su tanki prozirni porculanski listići koji se lepe na spoljašnju površinu zuba. Njima se može postići promena boje, oblika, veličine i položaja zuba.

FASETE (Viniri) su jedno od najčešćih rešenja u savremenoj eststeskoj stomtologiji. One predstavljaju minimalno invazivnu procduru, zato što se maksimalno čuva zdravo zubno tkivo.

ŠTA SU FASETE?

Faseta ili vinir je tanka keramička (porcelanska) ljuspica debiljine od 0,4 do 0,7 milimetara. One se postavljaju na prednju površinu zuba dajući im savršen oblik i belinu. Zbog svih kvaliteta, fasete su ujedno najčešća i najtaraženija procedura estetske stomatologije u svetu.

KOME SE FASETE PREPORUČUJU?

Fasete su indikovane kada pacijent ima svoje prirodne zube, a želi da promeni boju, oblik, ili položaj zuba. Sa fasetama se idealno rešava problem razmaka između zuba (dijastema). Preporučuju se i pacijentima koji imaju istrošene ili potamnele, sitne ili nepravilno raspoređene zube.

Mogu ih uraditi muškarci i žene svih starosnih dobi, uz preduslov da se faseta postavlja na prirodan zub.

KAKO IZGLEDA POSTUPAK?

Nakon prvog pregleda uzima se otisak vilice i izrađuje probni model od voska. Na osnovu tog modela, stomatolog privremeno postavlja pacijentu izgled buduće fasete od kompozita, tako da pacijent ima uvid kako će izgledati njegova buduća faseta.

Stomatolog i pacijent se tada konsultuju oko estetskih detalja na osnovu postavljenog modela. Kada oboje budu zadovoljni, na osnovu idealno postavljenog modela, radi se brušenje kao priprema za fasetu. U zavisnosti od položja zuba, nekad je potrebno minimalno ili čak se uopšte ne radi brušenje zuba. U slučaju kada se radi brušenje, ono zahvata 0,5 milimtara od površine zuba, doseže samo do gleđi i ne zahvata dublje slojeve čvrstog zubnog tkiva.

Nakon brušenja zuba, privremeni kompozitni sloj ostaje i služi kao zaštita za zub. U sledećoj poseti lekaru, radi se proba faseta i njihovo postavljenje. Fasete se na prednju površinu zuba postavljaju tako što se cementiraju. Ovaj, završni postupak, koji se naziva cementiranje, bitno je da se izvede stručno i kvalitetnim cmentom, koji mora da isprati boju zuba i fasete. Ukoliko se izvede stručno, faseta ostaje trajno rešenje.

DA LI JE PROCEDURA BOLNA?

Procedura nije bolna. Pre brušenja zuba, obično se pacijentu daje anestezija, kako bi se osećao komforno, a ukoliko pacijent ne želi lokalnu anesteziju, postupak se radi bez nje. Ostatak procedure je potpuno bezbolan i nema potrebe za anestetikom.

DA LI POSTOJE NEŽELJNI EFEKTI?

Neželjeni efekti nisu zabeleženi. Ukoliko se procedura obavi stručno, pacijent ima dugoročno estetsko rešenje.

Ipak, pacijenti moraju da budu svesni da se i nakon postavljne fasete vaš zub može pokvariti, odnosno dobiti karijes, jer se unutrašnja površina zuba ne tretira. Tako da, i nakon što postavite fasete, redovne stomatološke kontrole će vam biti potrebne.

KOLIKO DUGO FASETE TRAJU?

Fasete su trajno esetetsko rešenje, veoma su izdržljive i u proseku traju od 10-15 godina.

ŠTA KERAMIČKE FASETE MOGU REŠITI??

  • Uspešno rešavaju razmak izmedju zuba
  • Naprsnuće gleđi
  • Diskoloritet zuba (prebojenost zuba)
  • Okrnuti (istrošeni) zubi

Kako se ponašati nakon postavljanja keramičkih faseta?

Nakon postavljanja keramičkih faseta, najčešće nema procesa oporavka i pacijenti se odmah mogu vratiti normalnim aktivnostima i fizičkoj aktivnosti. Međutim, ove fasete su veoma tanke keramičke ljuspice i oni pacijenti koji ih imaju moraju biti pažljivi u odabiru hrane koju konzumiraju. Ne sme se jesti koštunjavo voće poput badema, ililešnika. Takođe, savetujemo da se izbegava i žilava hrana.
Pacijenti bi trebalo da pravilno održavaju oralnu higijenu i da redovno dolaze na stomatološke kontrole.

Zakažite besplatnu konsultaciju u Dermaville na tel 066 630 34 34 ili zakažite online.