BELJENJE ZUBA
najlakši način do lepog osmeha

Beljenje zuba

Beljenje zuba je proces koji se primenjuje kod pacijenata koji nisu zadovoljni svojom bojom prirodnih zuba. Postupak je vrlo jednostavan i predstavlja hemijsku reakciju između spoljašnje površine zuba i preparata na bazi vodonika i karbamid peroksida.

Blistavo beli zubi su u današnje vreme imperativ i mnogo je uzroka promene njihove boje. Ukoliko ste primetili da su izgubili belinu, da su postali žute boje ili da imaju mrlje, vreme je da posetite svog zubara i uradite njihovo izbeljivanje. Pre samog procesa, Vaš zubar će utvrditi da li na Vašem zubu postoji neki kvar. Nakon toga, sledi čišćenje i priprema za sam proces izbeljivanja.
Samostalno izbeljivanje u kućnim uslovima, ’’preparatima’’ poput sode bikarbone ili limunovog soka je nešto što se ne preporučuje jer se zubima čini dugotrajna šteta koja može imati velike posledice.

Zašto zubi menjaju boju?

Brojni su uzroci promene boje zuba i mogu se podeliti na spoljašnje i unutrašnje. Spoljašnji uzroci su loše navike, pušenje, kao i konzumiranje kafe i tamnih pića. Unutrašnji su upotreba antibiotika, genetika i odumiranje živca.

Na koje načine možemo izbeliti zube?

Zubi se mogu izbeliti na dva načina:

1. laserom u ordinaciji i
2. kontrolisano kućno beljenje.

1. LASERSKO BELJENJE ZUBA

U Dermavillu koristimo Elexxion diodni laser, nemačke proizvodnje, i jedan od njanovijih na tržištu.

Koje su prednosti laserskog beljenja zuba?

  • Tokom jedne posete moguće je postići željeni efekat.
  • U odnosu na druge metode gde je neophodan duži vremenski period za postizanje željenog rezultata ovde je dovoljan jedan tretman.
  • Nakon tretmana laserom ne dolazi do preosetljivsti zuba na termičke nadražaje (toplo – hladno) ili je takav osećaj sveden na minimum. Zbog toga se laser preporučuje naročito kod pacijenata sa prevelikom osetljivosti zuba.

Kako teče postupak laserskog beljenja zuba?

Postupak je veoma jednostavan. Obavlja ga stomatolog. Stomatolog postavlja gel zaštitu na desni, a zatim nanosi gel visoke koncentracije na zube pacijenta. Gel se aktivira laserskim zrakom. Stomatolog nakon 15 minuta uklanja gel sa površine zuba, daje ogledalo pacijentu i zajedno procenjuju da li se postigla zadovoljavajuća boja zuba. Postupak je moguće ponoviti do tri puta u toku jedne posete, ukoliko je potrebno, kako bi se postigao željeni efekat.

2. KONTROLISANO KUĆNO BELJENJE ZUBA

Koji je postupak kućnog beljenja zuba?

Lekar uzima otisak gornje i donje vilice radi izrade gumenog kalupa koji se izrađuje u roku od 24 sata. U ordinaciji pacijent preuzima gumeni kalup, i uz njega dobija gel uz lekarsko objašnjenje o uputstvu za upotrebu. Sama procedura je potpuno bezbedna i jednostavna i ne oštećuje zubnu gleđ.
Nakon pranja zuba pred spavanje gel se stavi u gumeni kalup za svaki zub ponaosob. Zatim se kalup stavlja na vilicu. Ukoliko je koncentracija gela niža, pacijent može da prespava sa kalupom i ujutru da ga ukloni i opere zube. Ukoliko je koncentracija gela veća, nosi se nekoliko sati. Ovime se omogućuje individualni pristup svakom pacijentu i prilagođenost njihovom stilu života. Procedura se ponavlja svakodnevno dok se ne postigne željeni efekat. Obično je potrebno desetak dana. Nakon toga, pacijent ponovo dolazi kod stomatologa koji procenjuje postignuti rezultat i odlučuje da li postupak treba produžiti ili ne. Ukoliko je potrebno postupak se može produžiti na još nekoliko dana.

Kome se preporučuje beljenje zuba

Svima koji imaju svoje prirodne zube i žele da poboljšaju belinu zuba i time dobiju blistav osmeh sem deci do 16. godine, trudnicama i dojiljama, i pacijentima koji imaju protetske radove (krunice i mostove).

Da li je beljenje zuba bolno?

Beljenje zuba laserom kao i kontrolisano kućno beljenje je bezbolna procedura.

Da li postoje neželjeni efekti?

Nakon beljenja može se javiti prolazna osetljivost zuba na toplo – hladno, eventualno pojava belih mrlja na desnima koje prolaze u roku od par dana.

Kako se ponašati nakon izbeljivanja zuba?

Odmah nakon izbeljivanja pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Nakon tretmana ne preporučuje se prekomerno konzumiranje kafe, crnog vina, kurkume i cvekle kako bi rezulati duže trajali.

Ko sme da izbeljuje zube?

Izbeljivanje zuba mogu obavljati osobe koje imaju zdrave zube, a žele imati lepši osmeh. Izbeljivanje zuba ne mogu obavljati osobe mladje od 16. godina, kao i trudnice. U svim ostalim dobima izbeljivanje je dozvoljeno.

Koliko traje efekat beljenja?

Koliko traje efekat nakon tretmana zavisiće od stila života i navika pacijenta. Na primer, kod pacijenata koji puše, piju crno vino, tamna pica, jedu cveklu i kurkumu efekat traje kraće. Kod ostalih pacijenata efekat duže traje. Dobra stvar je što se ponavljanjem tretmana postižu sve bolji efekti koji duže traju.

Da li se mogu kombinovati laserska i metoda kućnog izbeljivanja?

Da, kod pacijenata koji žele intenzivniji efekat, lekar preporučuje i kombinaciju obe metode. Obe metode su potpuno bezbedne kao i njihova kombinacija i mogu se ponavljati na 6 meseci.

Primena lasera u stomatologiji

Primena lasera osim beljenja zuba koristimo u lečenju inficiranog kanala korena zuba. Laserski zrak uklanja mikororganizme i samim tim ubrzava proces lečenja. Laser se koristi i za kliničko produženje krunice zuba kod pacijenata koji imaju “gummy smile” tj. Kada se prilikom osmeha više vide desni nego zubi. Kod hiruških intervencija nije potrebno koristiti konac za ušivanje rana što ubrzava epitelizaciju i zarastanje rana. Laser se koristi kod pacijenta koji imaju osetljiviji nagon na povraćanje i bolove u donjoviličnom zglobu. Laserski zrak stimultvno deluje na tkivo i znatno smanjuje bol.

Zakažite besplatnu konsultaciju u Dermaville na tel 066 630 34 34 ili zakažite online.