KERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI

Keramučke krunice i mostovi

Keramičke krunice su porcelanske kapice koje se koriste kod pacijenata koji imaju funkcionalna i estetska oštećenja zuba. Keramičkom krunom se mogu korigovati izgled, boja i oblik zuba.
Odlikuju se velikom čvrstoćom, otpornošću na hemijske reakcije i koroziju. Ono što je najvažnije biokompatibilna je i ne izaziva nikakvu alergiju.

Krunice i mostovi mogu da nadomeste nedostatak zuba, kao i da zaštite lečene i mrtve zube, da ne dođe do njihovog daljeg propadanja. Kada jedan ili više zuba nedostaje u vilici, može doći do pomeranja čitavog niza zuba ili do njihovog preopterećenja, odnosno daljeg oštećenja. Krunice i mostovi mogu biti od velike pomoći da do ovakvih problema ne dođe.

Kako se postavlja keramička kruna:

Zub je potrebno prvo pripremiti, odnosnoizbrusiti kako bi se stvorio prostor za krunicu. Potom se uzima otisak i dalji postupak je izrada u zubnotehničkoj laboratoriji. U sledećoj poseti nadoknada se cementira u ustima pacijenta.

Vrste krunica:

  • Metaloketamičke krunice
  • Staklo keramika
  • Cirkon keramika

Metaloketamičke krunice:

Metalokeramička kruna je napravljena od legure metala koja je u potpunosti prekrivena keramikom tako da metalni deo nije vidljiv. Prednost je čvrstina koju pruža metal, zato se primenjuje za prekrivanje kutnjska i predkutnjaka. Nedostatak je mogućnost pojave alergije.

Staklo keramika:

Staklo keramika se preporučuje kod pacijenata koji žele da reše problem prednjih zuba, zbog visokih estetskih osobina. Keramika u potpunosti imitira prelamanje svetlosti prirodnih zuba.

Cirkon keramika:

Cirkon keramika izrađena je odvisoko kvalitetnog estetskog materijala. Za izradu ovih krunica potrebno je manje uklanjanja zubnog tkiva u odnosu na metalkeramiku. Imaju veliku pokrivnu moć, kod devitalizovanih zuba. Poseduje još jednu veliku prednost, jer nema pojave crnog ruba, zbog povlačenja desni u odnosu na konstrukcije koje sadrže metal.

Zakažite besplatnu konsultaciju u Dermaville na tel 066 630 34 34 ili zakažite online.